Les plantacions d’ametllers monovarietals i autocompatibles segueixen necessitant insectes pol•linitzadors

Les varietats tradicionals d’ametller són autoincompatibles, és a dir, no es poden autopolinitzar i, per tant, cal utilitzar varietats pol·linitzadores a les plantacions. A l’hora de la pol·linització, també s’ha de pensar en la presència d’arnes, ja que són les abelles les responsables de transportar el pol·len d’unes flors a unes altres.  Aquest ha estat, tradicionalment, la forma de plantejar el tema de la pol·linització a les finques d’ametllers.

YW1hdGxsZXJzZmxvcml0cy5KUEc=_82077_6437_1Però en els darrers anys la situació ha canviat i, actualment, ja hi ha al mercat moltes varietats autocompatibles fruit dels diferents programes de millora genètica d’ametller. Aquest fet ha comportat que hi hagi plantacions monovarietals (amb una sola varietat autocompatible). Però no sabem del cert si, en aquestes plantacions, la presència d’altres varietats pol·linitzadores i la col·locació de colònies d’insectes (abelles, borinots, etc.)  pot augmentar el quallat d’aquestes varietats autocompatibles, donat que no totes aquestes varietats presenten el mateix nivell d’autofertilitat i mostren diferències en la seva estructura floral.

Diversos estudis realitzats a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i a d’altres centres de recerca, han posat de manifest que la presència de varietats pol·linitzadores a les plantacions monovarietals de varietats autocompatibles no augmenta el quallat ni repercuteix, d’una manera positiva,  en les característiques del fruit. És el propi agricultor qui ha de decidir si vol tenir més d’una varietat a la seva plantació per no córrer el risc que comporta tenir una sola varietat (problemes de gelades, etc.). El que sí és evident, i els resultats així ho demostren, és que la presència d’insectes, com a transportadors de pol·len d’una flor a una altra, és imprescindible a totes les plantacions d’ametller, tant si són monovarietals com si tenen més d’una varietat.

Aquesta va ser una de les principals conclusions assenyalades per la Dra., Mercè Rovira, de l’IRTA, a la V jornada de referència sobre l’ametller, organitzada per l’Estació Experimental de Lleida i que va tenir lloc a Les Borges Blanques (Lleida) el juny i a la que hi varen assistir més de 300 persones, el que mostra l’interès que l’ametller desperta actualment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: