Unió de Pagesos reclama “ajuts d’Estat” per pal·liar els greus danys de les pedregades a les comarques de Lleida

Unió de Pagesos (UP) reclama articular “un ajut d’Estat” per a la pagesia professional de les comarques de Lleida afectades per la forta pedregada de la setmana passada, que va provocar importants danys en una àmplia zona de cereals i fruita dolça. L’assemblea d’afectats del sindicat, reunida a Ivars d’Urgell, va decidir demanar, per pal·liar els greus danys de la pedra, diferents mesures, entre les quals de caràcter fiscal, que es van portar a terme pels danys de la pedregada de la temporada anterior.

pomesLa tempesta de pedra a les comarques de Lleida va afectar quasi 42.000 hectàrees de conreus de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, de les quals unes 37.000 corresponen a cereals i unes 5.000 a fruita dolça, segons dades del departament d’Agricultura. La pedregada va malmetre fortament conreus d’ametllers, vinya, cereal i olivera al Pallars Jussà; fruita dolça, cereal i olivera a les Garrigues; i cereal, fruita dolça i, amb menys afectació alfals (perdrà un dels cinc talls de l’any) al Pla d’Urgell, l’Urgell i la Noguera.

A la comarca del Segrià, els forts aiguats van provocar inundacions en la zona fructícola del Baix Segrià, que també poden malmetre la fruita de les explotacions afectades. En general, la pedregada de dimarts passat també va malmetre instal·lacions agrícoles com coberts o magatzems.

Ràpid i rigoròs peritatge

Davant la importància d’aquests danys, Unió de Pagesos demana, a Agroseguro, un ràpid i rigorós peritatge de les afectacions, començant per les zones de cereal i fruita que estan a punt de ser recol·lectades, i al departament d’Agricultura un informe acurat per conèixer les pèrdues a nivell municipal de les poblacions afectades.

El sindicat també reclama un ajut d’Estat que compensi la diferència existent entre la indemnització de l’assegurança i les pèrdues reals patides. Per exemple, en el sector cerealista i en l’ametller, l’assegurança no arriba a cobrir el 70% del valor de la producció real, ja que els rendiments assegurables són molt menors que els reals i el preu assegurable tampoc està actualitzat, mancances que ja fa anys que denuncia UP.

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: