Es realitza un seminari sobre la implementació de la reducció del nitrogen a les dietes de porcí

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha presidit a Lleida la inauguració del ‘Seminari sobre implementació de la reducció de nitrogen a les dietes de porcí”. En el decurs del seminari, s’han presentat alguns dels treballs i resultats aconseguits fins al moment, gràcies a les aportacions de diversos científics, tecnòlegs, productors i tècnics de l’administració. Cal destacar la participació de professors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Lleida (UdL), així com de tècnics del Departament, de l’IRTA, i del sector productor de porcs i de matèries primeres destinades a l’alimentació animal.

La reducció de la càrrega de nitrogen a les dietes de porcí és un dels objectius que es persegueix de manera perdurable en el temps i que s’emmarca en la filosofia del nou Pla estratègic de la fertilització i la gestió de les dejeccions ramaderes de Catalunya, especialment per tal de donar resposta a un millor desenvolupament del sector ramader català, i en particular del sector porcí, pel que fa a la compatibilitat de la seva activitat envers el respecte al medi ambient.

Cal tenir present que la producció porcina genera al voltant del 50% del nitrogen procedent de les dejeccions ramaders (unes 50.000 t N/any), la qual cosa obliga aquest sector a un ús molt eficient del nitrogen (N) i del fòsfor (P) al llarg de tota la cadena, des del pinso fins a la valorització de les dejeccions ramaderes.

Col·laboració amb el sector productor de matèries primeres

Una de les línies de treball que des de l’administració es van iniciar fa onze anys va ser la col·laboració amb el propi sector productor de les matèries primeres, en concret amb ASFAC, la qual va ser crucial per a l’aprovació de les bases de reducció de nitrogen per alimentació mitjançant dietes baixes en proteïna bruta per al sector porcí. Això ha permès que al llarg d’aquests anys s’hagi incrementat notablement el nombre d’empreses de pinso que s’han acollit a aquest programa de reducció.

Cal recordar que la producció ramadera és la base del sistema agroalimentari català, que representa una part molt alta del PIB de Catalunya, bona part d’ella orientada a l’exportació. En aquest conjunt, el subsector porcí és el més important de tots els sectors ramaders, i en aquets moments aquesta producció té tres grans reptes sobre la taula: la sanitat, el benestar, i els aspectes mediambientals.

Deixa un comentari