Més Declaracions Úniques Agràries (DUN) aquest 2013, més dones a les explotacions agràries i tendència al rejoveniment

2630eab6-9fa1-4ef6-9d2b-a9bb5adc73b2El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presentat, recentment, a Lleida, els resultats de la campanya de la Declaració Única Agrària (DUN) 2013, un cop finalitzat el termini per a presentar-la el 31 de maig.

La Declaració Única Agrària (DUN) és la declaració anual que realitzen els titulars d’explotacions agràries, la qual inclou la declaració de les parcel·les de la seva explotació, i permet sol·licitar diversos ajuts adreçats a explotacions agràries i fer altres tràmits i declaracions davant del Departament. Així, a través d’aquesta declaració anual de l’agricultor, es pot realitzar fins a 57 tràmits en una única actuació i sol·licitud d’ajuts, simplificant de forma considerable els tràmits que ha de realitzar amb l’administració. El termini per a presentar la DUN aquesta campanya ha estat de l’1 de febrer fins al 10 de maig i fins al 31 de maig s’han pogut efectuar modificacions de parcel·lari.

Els indicadors més significatius de la DUN 2013 són els següents:

-61.909 DUNs presentades;

-1.347.821 hectàrees declarades, el 82% de la Superfície Agrària Útil;

-65 entitats col·laboradores, amb 571 agències repartides arreu del territori, han participat en la presentació de les DUNs;

-350.000.000 euros és l’import estimat de pagament dels ajuts sol·licitats a través de la DUN; i

-12.238 consultes telefòniques, per correu electrònic i presencials al DAAM.

De les 61.909 DUNs presentades, davant de les 61.079 de la campanya anterior, 4.283 són de nous declarants, 40% dels quals són dones. En general, també cal destacar que:

  • un 90% de les DUNs corresponen a persones físiques, un 32% de les quals són dones; detectant-se així un lleuger increment de les dones respecte a la campanya anterior (31’8%);
  • quant a l’edat dels declarants, s’observa un increment de l’1% dels menys de 40 anys, de 40 a 55 i de 55 a 65, i una disminució del 2% dels majors de 65 anys; alhora que un lleuger rejoveniment dels titulars d’explotacions agràries.

En aquest sentit, Jordi Sala ha remarcat que “els resultats demostren que estem davant d’un sector dinàmic i amb força, on la gent inverteix i que els joves tornen a mirar com a projecte personal de futur, aportant-hi noves idees i mes formació”, i també ha volgut destacar les nombroses sol·licituds d’adhesió al sistema de venda directa: “es van diferenciant dues estratègies d’orientació productiva, una més enfocada a servir a la potent indústria agroalimentària, i l’altra als productes més de proximitat, però ambdues amb el nexe comú d’oferir uns alts estàndards de qualitat i de respecte al medi ambient”.

A més a més, es consolida la presentació per mitjans electrònics (signatura electrònica, confirmació via web o al 012), de tal manera que quasi el 99% s’ha presentat electrònicament.

Les principals novetats d’aquesta campanya han estat les següents:

  • 1.298 adhesions al Sistema de Venda de proximitat: enguany, un dels tràmits que es podia sol·licitar a través de la DUN ha estat l’adhesió al sistema de venda de proximitat. Amb aquesta iniciativa es vol potenciar la venda directa i de circuit curt, i dinamitzar l’economia productiva i el desenvolupament rural, iniciativa a la qual s’ha acollit un gran nombre d’explotacions agràries. Així, s’ha presentat 1.298 sol·licituds d’adhesió a totes les comarques, destacant Les Garrigues i l’Alt Empordà. Pel que fa a les explotacions que majoritàriament han sol·licitat l’adhesió al sistema de venda de proximitat destaca l’horta, l’olivera, vitícoles, boví de carn i fruita dolça.
  • Actualització de les dades de DOPs i IGPs de productes no vínics: s’ha realitzat 14.505 declaracions d’inscripció a una Denominació d’Origen Protegida (DOP) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP), fet que permetrà actualitzar les dades dels registres de les DOP i IGPs, i facilitarà la tasca dels consells reguladors.
  • Actualització de les dades de titularitat del Registre Vitivinícola de Catalunya: 8.414 viticultors han declarat un total de 53.105 hectàrees de vinya a la DUN, el que permetrà actualitzar les dades del RVC.
  • Declaració de dades addicionals per a presseguer i nectarina: s’ha declarat 24.552 parcel·les de presseguer i 15.198 de nectarina, amb una informació addicional (setmana d’inici de la maduració, forma i color fruit), fet que permetrà al sector millorar les previsions de collita i millorar la planificació de la comercialització.

Per àmbits territorials, destaca el nombre de DUNs presentades a les comarques de Lleida, 23.731, que suposen el 38’33% del total, seguides de les de Terres de l’Ebre amb un 21’7%, les de Tarragona amb un 16’13%, 8’2% a les de Girona, 7’6 % a les de Barcelona, i  6’4% a les de la Catalunya central.

A través de la DUN, s’ha fet 125.015 sol·licituds i tràmits davant del DAAM: 76.676 d’ajuts directes (pagament únic i altres ajuts directes associats); 15.575 d’ajuts de Contracte Global d’Explotació (procediment abreujat i procediment general); i 32.764 corresponents a altres tràmits (adhesió al sistema de venda de proximitat, sol·licitud explotació agrària prioritària, modificacions del SIGPAC, etc.). L’import aproximat de pagament que suposaran aquestes sol·licituds és de 350 milions d’euros.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: