Contra la desertificació

A l’inici de l’estiu i, especialment, amb motiu que se celebra a tot el món el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera, és recomanable recordar que la desertificació és un procés de degradació del sòl, normalment en zones àrides, conseqüència de l’acció de factors naturals, però també amb freqüència de l’acció humana. S’interpreta com una disminució irreversible, almenys a escala temporal humana, dels nivells de productivitat dels ecosistemes terrestres, com a resultat de la sobreexplotació, ús i gestió inapropiats dels recursos en mitjans afectats per l’aridesa i la sequera.

desertificacionUn 37% del territori de l’Estat espanyol està afectat per processos de desertificació, “i cal tenir clar que en aquest procés no es perd només vegetació: la desertificació és sinònim de pobresa, perquè es produeix un empobriment de la natura i es produeix un empobriment econòmic de la regió com a conseqüència de l’erosió, del deteriorament de les propietats físiques, químiques i biològiques dels sòls i els ecosistemes i la pèrdua de la vegetació natural”, segons manté el degà del Col·legi d’Enginyers de Monts.

Xifres alarmants

Les xifres que quantifiquen aquest problema mundial són alarmants: gairebé el 40% de la superfície dels continents pot considerar com a àrees desèrtiques, segons dades del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). El costat positiu d’aquesta història és que comptem amb els instruments necessaris per combatre l’avanç de la desertificació: Els boscos ben gestionats i una agricultura sostenible són sens dubte una de les millors eines amb què compta l’home per lluitar contra la desertificació. “L’origen d’aquest problema està en factors físics, climàtics, polítics, socials, culturals, econòmics … És una interacció de circumstàncies molt complexa, però precisament per això podem lluitar contra la desertificació des d’àmbits també molt diversos, harmonitzant les actuacions dels factors que intervenen en aquest procés “.

El primer pas és fer que la societat sàpiga que aquest problema ja ens afecta, per poder lluitar contra els factors que agreugen les conseqüències. Aconseguir un aprofitament sostenible i rendible del sòl, de l’aigua i dels recursos naturals del territori afectat és una bona mesura de recuperació de la coberta vegetal, però perquè el sòl sigui rendible en aquestes regions, cal considerar les necessitats de les poblacions locals , i proporcionar  alternatives sostenibles al mal ús de la terra.

Diversos factors i activitats

En el nostre territori, de clima mediterrani o semimediterrani, la desertificació es produeix per diversos factors i activitats: condicions climàtiques semiàrides que afecten grans zones, sequeres estacionals, extrema variabilitat de les pluges i pluges sobtades de gran intensitat . “En aquestes condicions els sòls solen ser pobres amb marcada tendència a l’erosió. Si se li afegeix un relleu abrupte, amb vessants escarpades en absència de coberta forestal a causa d’una agricultura marginal, incendis forestals, sobrepastura i recollida històrica de matoll per a llenya, el resultat és un procés irreversible, almenys en un període de centenars de anys, de pèrdua de sòl fèrtil “. La sobreexplotació d’aqüífers i el mal ús de l’aigua disponible agreugen el fenomen i dóna origen als extensos territoris en què es desenvolupa la desertificació a Espanya.

L’avanç dels deserts, dificultant cada vegada més les condicions de vida a les zones àrides, condueix a les poblacions a l’emigració. Els agricultors no obtenen collites i no arriben a cobrir les seves necessitats, buscant un mitjà de vida en altres latituds. Per això cal insistir que la lluita contra la desertificació suposa dur a terme activitats que ajudin a frenar el procés i fins i tot a recuperar les terres mitjançant la prevenció o la reducció de la seva degradació, la rehabilitació de terres parcialment degradades, i la recuperació de terres desedificades.

L’escalfament global en aquestes àrees del planeta va a incrementar el risc d’empobriment de les poblacions i el seu èxode cap a territoris més atractius, per la qual cosa l’ús de les eines de què disposem per lluitar contra aquest mal global i les polítiques d’actuació a nivell mundial s’ha de posar en marxa com més aviat.

M’ha semblat convenient està reflexió en un dia com avui, en què se celebra a tot el món el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera.

Jesús Domingo Martínez, president d’AGROPRÉS

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: