Les cooperatives agràries catalanes reclamen que es reconegui el seu paper estratègic

Unes 450 persones arribades d’arreu del país van celebrar, el 7 de juny, el 30è aniversari de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. El president de la Generalitat, Artur Mas,va presidir l’acte; també hi va assistir el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, així com representants del Govern i entitats de l’àmbit econòmic i social.

El president de la FCAC, Josep Pere Colat, va destacar que “la participació massiva de cooperativistes de tot Catalunya posa de manifest la voluntat del sector de refermar la seva identitat, el sentiment de pertinença, els valors cooperatius i, especialment, la força per seguir treballant mirant cap al futur amb esperança”. Així mateix, Colat va remarcar que “el cooperativisme agrari som un sector que ens comprometem, genuí i amb una llarga història; hem superat etapes molt dures i sempre n’hem sortit reforçats. Som un moviment que uneix generacions, arrelat a territori i que genera riquesa”.

Assemblea FCAC_2En aquest sentit, Colat va recordar al president de la Generalitat i les autoritats assistents que “les cooperatives som un eix vertebrador del país. Som productors d’aliments de qualitat i, a més, dinamitzem i promovem l’economia a zones on difícilment s’hi implantaria cap altra indústria, no ens deslocalitzem, contribuïm a mantenir la població al territori, donem serveis integrals als nostres socis, afavorim la sostenibilitat mediambiental. Per tot, és necessari el compromís del Govern amb el sector, especialment en aquelles qüestions que l’Administració pot facilitar i que, per a l’agroindústria cooperativa, suposen un important augment de la competitivitat”.

Homenatges 30è aniversari

Durant l’acte commemoratiu dels 30 anys, la Federació va fer un homenatge als tres cooperativistes que han estat presidents de l’organització des què es va fundar: Antoni Casanovas (1983-1990), Xavier Tubert (1990-2008) i Josep Pere Colat (2008-actual).

També es va dur a terme un acte d’homenatge a totes les persones vinculades amb les cooperatives. En representació de totes elles, es van buscar les de més edat (un avi nascut al 1913 i una àvia de 1916, que casualment són tots dos de la cooperativa Agrícola de Bràfim), dos socis joves agricultors que representen el futur del sector (pertanyents a les cooperatives Agrícola de Bellaguarda i Agrària de la Baixa Tordera) i dos infants que ja estan implicats d’alguna manera amb la cooperativa (un nen de 14 anys i una nena de 7 mesos, també de la cooperativa Agrícola de Bràfim).

Finalment, es va reconèixer específicament la tasca de totes les persones que, d’una manera o altra, han estat vinculades amb la FCAC durant aquestes tres dècades.

Més facturació i més ocupació

Les 231 cooperatives agràries pertanyents a la FCAC aglutinen, en conjunt,  76.565 socis i facturen 1.492 milions d’euros, que representen un increment de l’11% amb relació a l’exercici anterior i malgrat l’escenari de crisi. Són dades preliminars que es desprenen de l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent a l’any 2013, que es va fer públic durant aquest acte commemoratiu i l’assemblea general.

Les cooperatives agràries representen al voltant del 40% de la Producció Final Agrària i generen 4.158 llocs de treball, una xifra que comporta un augment del 3,7% en el volum d’ocupació. La facturació per treballador és comparable a la mitjana de la indústria agroalimentària: 374.716 euros per treballador, amb un augment del 15,6% en relació amb l’anterior exercici.

Per demarcacions territorials, hi ha 71 cooperatives agràries a les comarques de Lleida; 71 a les comarques de Tarragona; 44 a les Terres de l’Ebre; 27 a Barcelona i 18 a Girona.

Quant a sectors productius, hi ha 118 cooperatives oleícoles, 94 de fruita seca, 71 de vi, 49 de fruita dolça, 42 de conreus herbacis, 20 pinsaires, 13 ramaderes, 10 hortícoles, 10 de la llet, 9 dels cítrics, 2 d’arròs i 2 de planta viva. Cal tenir en compte que és possible que una mateixa cooperativa es dediqui a més d’una activitat productiva i que en determinats sectors –com l’arròs- és possible que hi hagi un nombre més baix de cooperatives però que, en canvi, aglutinin un percentatge molt elevat de la producció d’aquest conreu sobre el total de Catalunya perquè són cooperatives que han protagonitzat importants processos de concentració.

Les cooperatives agràries catalanes mostren una àmplia participació en l’exportació. El nombre de cooperatives exportadores s’ha incrementat un 1,5%, al temps que el volum mig exportat per cooperativa ha augmentat el 6,8%. Les principals destinacions a l’exterior són Alemanya (24,8%), França (20,5%) i Itàlia (10,2%), encara que cada vegada prenen més força també la resta països de la Unió Europea i mercats com els Estats Units, Brasil, Rússia i Japó.

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: