Indústria alimentària i consum d’aigua

Fa uns dies, algú, inopinadament, acusava la producció de llet d’un exagerat consum d’aigua durant tot el procés de producció. Durant els mateixos dies una nota d’AINIA ampliava la informació. Les dades són significatius, deia la nota: El 12 per cent del consum de l’aigua de la indústria a Europa procedeix de la indústria alimentària, convertint-se així en un dels sectors industrials més demandants del recurs. Paral·lelament, si la mitjana de la indústria té un percentatge de reutilització d’aigües del 8,9 per cent, en el sector alimentari és del 2,4%, situant-se així set punts per sota. Per la qual cosa cal pensar que una mica de pot millorar.

Aquestes dades, procedents d’una enquesta realitzada per l’INE, s’han exposat en la jornada d’innovació sobre reutilització d’aigua a la indústria alimentària organitzada per ainia centre tecnològic coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. La jornada, que ha comptat amb l’assistència de més de cinquanta professionals i experts del sector, ha evidenciat com la reutilització és una de les estratègies amb més futur per assolir l’excel·lència en l’ús de l’aigua en la indústria alimentària i factor clau de competitivitat i sostenibilitat.

Segons Andrés Pascual, cap del departament de Medi Ambient d’AINIA: “Minimitzar consums i avançar en els usos interns d’aigües reutilitzades, recuperades i regenerades marca tendència en el sector. Abans que acabi la dècada serà habitual que els productes alimentaris comptin amb informació ambiental. Empresa responsable i màrqueting verd cobren cada vegada més importància “.

Iniciatives destacables a altres països

Malgrat que el tema de la reutilització està començant a donar els seus primers passos en la indústria alimentària del nostre país, ja hi ha iniciatives destacables en països com el Regne Unit.

Així, per exemple, al Regne Unit s’ha arribat a acords sectorials com la “Iniciativa FHC 2020”, on un elevat nombre d’empreses agroalimentàries s’han unit per treballar juntes en el compromís de reduir el consum d’aigua en un 20% abans de 2020. També hi ha exemples destacats en empreses angleses del sector de transformats vegetals, on en alguns casos s’arriba a reutilitzar 55% de l’aigua residual.

Un dels temes que ha generat més interès ha estat el relatiu als condicionants en seguretat alimentària i higiene d’instal·lacions de les empreses alimentàries, que obliguen que l’aigua reutilitzada en les indústries agroalimentàries compleixi uns requisits molt exigents i estigui d’acord a la metodologia APPCC. En aquest aspecte ens preguntem ¿Què pensen sobre seguretat alimentària i el seu cost en aigua que acusen a la producció agroalimentària d’elevat consum d’aigua?

Segons s’ha explicat, hi ha dos grans focus de reutilització. El primer se centra en la reutilització d’aigües en el propi procés productiu i en els mateixos equips i instal · lacions. És un focus amb gran potencial de desenvolupament que suposa una important avanç en eficiència hídrica per a les empreses que la escometen. El segon té a veure amb la reutilització de l’aigua en usos externs al propi procés (reg agrícola, jardins, neteja de camions, neteja, etc).

Casos referents a Espanya

Petjada hídrica, estalvi de consums en processos interns i Abocament 0 són tendències que s’han identificat com a reptes i tendències en els propers anys. Així ho han avançat professionals de les empreses agroalimentàries amb més prestigi en la gestió de l’aigua i experts tècnics en la matèria. Totes les estratègies s’orienten a una major eficiència en l’ús de l’aigua que pot ser utilitzada en l’indicador de Petjada hídrica, com ha exposat Mònica Reis, de CETaqua.

Jesús Domingo Martínez, president d’AGROPRÉS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: