Unió de Pagesos alerta dels efectes de la retallada de les subvencions a les assegurances en el sector oleícola

OliveraUnió de Pagesos (UP)  alerta que el sector de l’olivera patirà un agreujament important a causa de la retallada de les subvencions a les assegurances agràries, ja que l’encariment de les pòlisses pot fer que molts productors no les contractin i quedin exclosos de les indemnitzacions en cas de sinistre.

El sindicat recorda que el pressupost que l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA) del ministeri d’Agricultura destina al foment de les assegurances agràries s’ha reduït en dos anys un 28% (de 278 milions d’euros el 2011 a 199,20 milions el 2013).

La reducció mitjana aplicada per ENESA aquest any no ha repercutit de forma lineal en totes les assegurances, sinó que s’ha basat en la retallada dels percentatges de la subvenció i en l’eliminació dels primers 60 euros d’aquesta, fet que afectarà proporcionalment les pòlisses de menys valor, entre les quals n’hi ha moltes d’olivera. En aquest conreu, per a una explotació mitjana que contracta el mòdul 2 (l’opció més contractada, ja que cobreix els danys per gelada i sequera), en la que l’assegurat és agricultor a títol principal, el cost de l’assegurança augmentarà un 100% (de 141 a 285 euros per explotació).

Unió de Pagesos adverteix que aquest important encariment de les pòlisses pot desincentivar  la contractació i excloure de l’assegurança de les explotacions que han estat més castigades a causa de la davallada del preu de l’oli i les olives de les campanyes passades. El sindicat recorda que el cultiu de l’olivera en secà, en zones com les Garrigues o el Priorat, han vist reduïts dràsticament els seus ingressos en els últims anys.

Unió de Pagesos reclama tant al departament d’Agricultura com al Ministeri que tinguin una especial atenció a les explotacions de conreus llenyosos de secà, majoritaris en moltes zones de Catalunya, ja que no disposen d’alternativa agronòmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: