SOS a l’agricultura tecnificada del Maresme

A la comarca del Maresme s’hi desenvolupa des de fa més de 20 anys una activitat agrícola professional cada vegada més tecnificada per tal de ser competitiva amb els mercats exteriors i, sobretot, rendible.

Les explotacions de flor tallada, planta ornamental i horticultura requereixen, en molts casos, ser produïdes sota hivernacle i, fins i tot, en alguns casos amb calefacció i sistemes d’humidificació acurats.

Amb el pas dels anys, els agricultors professionals, han cobert gran part de les seves finques amb estructures lleugeres (hivernacles) que, antany, no requerien de llicència d’activitat ni projectes d’instal·lació. Es per tant normal observar al Maresme gran quantitat d’hivernacles que ocupen diverses parcel·les cadastrals d’un mateix propietari. Aquestes estructures desmuntables no s’han erigit per capritx, ans ho han fet per tal de produïr a preus competitius dins unes organitzacions empresarials on hi treballen centenars de persones.

Els hivernacles apleguen les aigues pluvials que son recollides a unes basses pel reg o s’envien a les lleres dels torrents propers. A dins, hi ha un teixit de canonades pel reg, passadissos pavimentats per a la circulació dels carros pel transport de les plantes i conexions elèctriques pels automatismes de calefacció i/o d’humidificació.

Aspectes mal conceptuats

Avui, les Administracions locals han redactat uns POUM’s en els que no han considerat l’activitat agrària com a veritable indústria sino que ho han fet com a reserva o conservació del medi rústic primant uns aspectes mal conceptuats com a ecològics i mediambientals sense tenir en compte la realitat que, en cap cas, està renyida amb l’ecologia i el medi ambient.

Posem un exemple. Un agricultor que disposa de dues parcel.les cadastrals de 500m x 20m, 1000 m² cada una, hi pot tenir instal·lats una serie d’hivernacles a cavall de les dues parcel·les. Cinc estructures de 7 metres per 400 metres de llarg, ocupant 13.000 m². Si aquest agricultor vol renovar els hivernacles per noves estructures més modernes, l’Administració local no el deixa ocupar la mateixa superficie car només pot cobrir 5.000 m² per parcel.la, s’ha de separar 3 metres entre les seves propies finques i les veïnes i no pot pavimentar els passadissos per on han de circular els carros. Hi aixó no és tot. L’Ajuntament els hi demana un projecte visat per un tècnic competent on hi consti la justificació de la normativa, la descripció dels elements, el pressupost i amidaments, el plec de condicions i l’estudi de gestió de residus de construcció i enderroc, un full d’assumeix visat pel tècnic, un estudi de Seguretat i Salut en el treball, un càlcul gràfic i numèric de la fonamentació, unes fotografies, el Registre d’Empreses Acreditades (RAE) per garantir la seguretat i qualitat en l’ocupació …. Tot aixó per renovar unes estructures lleugeres.

Aquest agricultor que vol seguir la seva activitat professional dins l’empresa que tan esforços li ha costat crear, ara veu com se li redueix la implantació dels nous hivernacles que tenen 9,60 metres d’amplada i nomes en pot possar un a cada parcel.la de 4.320 m² (9,60m x 450m), passant dels 13.000 m² a tan sols 8.640 m². En pot instal.lar un perque la parcel.la te 20 metres d’amplada i ha de deixr-ne 3 per banda quedant-ne utils 16 metres. Dos hivernacles ocuparien una amplada de 19,20 metres, per tant nomes en pot instal.lar un per parcel.la bo i que les dues parcel.les son seves. Un despropòsit. Una incongruència. Un anar enrera i paralitzar el desenvolupament agrari tecnificat, productiu i competitiu.

Que volen els Ajuntaments? Requalificar sòls rustics en urbanitzables per a crear ciment (carrers, cases i polígons industrials) i deixar uns espais rústics sense ciment pel gaudi de la fauna i flora, sense tenir en compte que en aquests espais també s’hi desenvolupa una activitat industrial, motor econòmic dins el sector terciari tan necessari com equilibrant en la dinàmica productiva.

Es hora d’aturar aquest despropòsit i ajustar els POUM’s a la realitat car l’agricultura intensiva, professional i tecnificada al Maresme no pot tenir els dies comptats. I els sindicats agraris… que en diuen?

Toni Roca, soci d’AGROPRÉS

2 Respostes

  1. Molt bé, Toni Roca, això si que és respondre a una petició
    JD

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: