La Comissió Europea ha publicat els resultats de les proves europees de l’ADN de cavall i la fenilbutazona, que mostren que no hi ha problemes de seguretat alimentària, però al futur s’aplicaran sancions més severes a l’etiquetatge fraudulent.
Les proves coordinades a escala de la Unió Europea (UE) de l’ADN per detectar carn de cavall i de la fenilbutazona, demanades i cofinançades per la Comissió Europea arran de l’escàndol de la carn de cavall i iniciades el mes passat, han revelat que menys del 5% dels productes assajats contenien ADN de cavall i que aproximadament el 0,6% de les canals analitzades estaven contaminades amb fenilbutazona.
“Els resultats confirmen que estem davant un cas de frau alimentari però no de seguretat alimentària. Restablir la confiança dels consumidors i dels comerciants europeus en la nostra cadena alimentària després de l’escàndol de l’etiquetatge fraudulent és vital per a l’economia europea, atès que el sector alimentari és el principal sector econòmic a la UE”, ha declarat Tonio Borg, comissari de Salut i Consumidors. Aquest ha afegit que “els mesos vinents, la Comissió, d’acord amb l’experiència adquirida, proposarà reforçar els controls al llarg de la cadena alimentària”.
Controls a la fase de comerç al detall
El propòsit de les proves coordinades era doble: en primer lloc, els controls es van dur a terme, principalment a la fase de comerç al detall, en aliments destinats al consumidor final i comercialitzats com a carn de boví, a fi de detectar-hi la presència de carn de cavall sense etiquetar, i, en segon lloc, per comprovar a la carn de cavall la possible presència de fenilbutazona. Les proves les va cofinançar al 75% la Comissió Europea.
El nombre de proves efectuades per detectar l’amplitud de l’etiquetatge incorrecte va variar entre 10 i 150 mostres en funció de la dimensió del país i dels hàbits de consum. Els criteris del mostreig a les proves de la fenilbutazona van ser d’una mostra per cada 50 tones de carn de cavall amb un mínim de 5 proves. Alguns Estats membres van fer més proves que les recomanades per la Comissió.
Les autoritats competents de 23 països de la UE van realitzar 7.259 proves: 4.144 per determinar la presència d’ADN de cavall i 3.115 per comprovar la de fenilbutazona. 193 de les proves (4,66%) van donar un resultat positiu per a l’ADN de carn de cavall i 16 (0,51%) van revelar la presència de fenilbutazona. A més, els Estats membres van informar de 7.951 proves més efectuades per empreses del sector alimentari (productors, transformadors i distribuïdors) per detectar la presència d’ADN de cavall a la carn. 110 d’aquestes mostres (1,38%) en contenien. Les mostres que van donar positiu en relació amb l’ADN de cavall combinat amb nivells molt baixos de fenilbutazona representen una part minúscula de la producció global a la UE. Aquests resultats corresponen a la declaració conjunta publicada per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) i l’Agència Europea de Medicaments (AEM) el 15 d’abril de 2013, que va concloure que els riscos associats a la fenilbutazona eren “poc preocupants per als consumidors, atesa l’escassa probabilitat tant d’exposició com d’efectes tòxics i que la probabilitat que un dia un consumidor pugui desenvolupar una anèmia aplàstica i estar exposat a la fenilbutazona es calcula aproximadament dins un interval de 2 en un bilió a 1 en 100 milions”.
Filed under: Banc de notícies, Uncategorized |
Deixa un comentari