El conseller Josep Maria Pelegrí presenta en societat el Pla de recuperació del sector oví i cabrum

81582f5b-828f-4a43-90d1-a2d025134072El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit, a la seu principal del Departament, a Lleida, la presentació del Pla de recuperació del sector oví/cabrum de Catalunya.

El conseller ha recordat que va encarregar l’elaboració d’aquest pla davant “les mancances d’un sector enfront tot un seguit de factors que l’afecten de manera negativa i que conflueixen en un moment poc propici per a sortir-se’n, i per això s’anomena pla de recuperació”.

Així, Pelegrí ha analitzat la situació d’aquest sector, afectat no només per la crisi econòmica sinó també per deficiències estructurals, no conjunturals, per una Política Agrària Comuna (PAC) “que s’albira poc esperançadora, per un descens generalitzat del consum, i per una competència ferotge de produccions foranes, siguin de la pròpia Unió Europea (UE), com és el cas del xai d’Irlanda, o de països tercers, com Nova Zelanda”.

Això però, el conseller ha volgut fer palès que “no tot són negativitats, també hi ha oportunitats, i no poques. I per això hem cregut que calia donar una empenta, posar imaginació i impulsar actuacions concretes que ajudin el sector a recuperar una inèrcia que li garanteixi continuïtat, futur i beneficis, i que, sobretot, les explotacions catalanes d’oví i cabrum puguin viure dignament d’una activitat que històricament ha estat un motor de la ramaderia catalana, lligada molt sovint al manteniment del territori des del punt de vista mediambiental, i que ofereix uns productes d’elevada qualitat, aspectes molt valorats avui pel consumidor”.

Uns sectors amb futur

En aquest punt, Josep Maria Pelegrí s’ha mostrat convençut que “el sector de l’oví i el cabrum té futur a Catalunya, que pot competir amb el d’altres territoris, que pot garantir un producte diferenciat, i que, a més, reporta o pot reportar beneficis mediambientals. Però per això cal canvis i cal arriscar i apostar per models que no sempre són els que ara tenim i apliquem”.

Així, com ha explicat Pelegrí, el nou Pla neix amb la plena voluntat d’esdevenir un instrument capaç de dotar el sector dels estris necessaris per a generar activitat, riquesa i valors. “ No es tracta d’un pla de l’administració, sinó d’un pla elaborat amb el consens i participació de les entitats i professionals més rellevants del sector, als que vull agrair la seva participació activa mitjançant tot un seguit de reunions, aportacions i esmenes als esborranys previs d’aquest Pla. I convido tothom a seguir en aquesta direcció. Només amb consens podem tirar endavant actuacions i estratègies beneficioses per a tothom”, ha afirmat.

Finalment, el conseller ha expressat el seu desig que “el nou Pla de recuperació del sector oví/cabrum de Catalunya sigui una eina útil que serveixi de guia o “full de ruta” a seguir en els popers tres anys, i doni resposta a la necessitat d’ajudar al sector a sortir de la crisi en la que està immers actualment; i així mateix espero obtenir la vostra aprovació del mateix”.

Aquest pla es marca diversos objectius com poteciar el consum diari de la carn de xai, augmentar les exportacions i fomentar les pastures com a element per evitar els incendis forestals. Cal recordar que en els darrers 20 anys el consum de carn de xai ha baixat a Catalunya un 45%.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: