UP alerta que el Departament i el Ministeri d’Agricultura han reduït el tractament aeri de la mosca de l’olivera

Unió de Pagesos (UP) ha denunciat “la reducció dràstica” del tractament aeri de la mosca de l’olivera, tant per part del Departament aquest any 2013, com del Ministeri d’Agricultura, que des de fa tres anys no hi contribueix econòmicament, “ja que aquesta nova retallada pot tenir conseqüències econòmiques importants per al sector”. La mosca de l’olivera provoca la caiguda prematura de les olives i la pèrdua de la producció de l’oli. El departament d’Agricultura va anunciar fa unes setmanes que la quantitat màxima que es podrà destinar a combatre aquesta plaga és, com a màxim, de 100.000 euros, mentre el 2012 se’n van destinar al voltant de 350.000.

UP ha assenyalat que la conselleria “té l’obligació, segons la normativa vigent, de portar a terme tractaments aeris contra la mosca de l’olivera a les tres comarques catalanes més afectades per la plaga (Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre). Aquests tractaments es realitzen des de finals de la dècada dels 80 i han estat cofinançats en diferents èpoques per la Unió Europea, l’Estat espanyol i el Govern català. Des de l’any 2010 van deixar de comptar amb l’aportació estatal i se’n va fer càrrec sol el Departament d’Agricultura.

El tractament aeri de la plaga de forma conjunta per a tota la pagesia permet optimitzar els recursos materials i econòmics i, sobretot, millorar l’eficàcia del control. La mosca de l’olivera (Bactrocera oleae) és una plaga del cultiu de l’olivera considerada endèmica a les Terres de l’Ebre. El tractament pel seu control és obligatori on determina l’administració per tal de reduir les poblacions de mosca a nivells acceptables per a la producció de l’oli d’aquesta zona, així com els tractaments que han de realitzar els oleicultors de la resta de les comarques de Tarragona i el sud de Lleida, on es concentra la major part de la producció d’oliva i oli de Catalunya.

Unió de Pagesos ha recordat que quan la població de la mosca de l’olivera és molt elevada a les comarques endèmiques es desplaça ràpidament cap a altres zones, en aquest cas cap a la Terra Alta, Priorat, Baix Camp o Tarragonès en busca de noves fonts d’alimentació. D’aquesta manera es posa en perill part de la producció d’oliva i oli en un sector ja molt afectat per la davallada dels preus de l’oliva i l’oli i per les importants sequeres de les dues últimes campanyes.

El sindicat agrari demana al Departament d’Agricultura, tenint en compte aquestes qüestions, que ajudi a  promoure sistemes alternatius de lluita contra aquesta plaga, i a la vegada reforci l’assessorament a la pagesia, especialment a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal. No obstant, mentre aquests sistemes alternatius no estiguin prou contrastats i siguin assumibles, és imprescindible mantenir el tractament aeri contra la plaga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: