Les darreres dades sobre conjuntura agrària confirmen que el 2012 ha estat un any excel·lent en comerç exterior

L’avançament de les darreres dades sobre la conjuntura agrària, xifres que publica periòdicament el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM),  confirma que, en tot el seu conjunt, 2012 ha estat un any excel·lent en comerç exterior, tal com ja va anunciar la conselleria el gener en referència a les dades disponibles aleshores referides al període entre gener i octubre de l’any passat.

Així, d’acord amb aquestes noves dades sobre tot el període anual, segueix millorant la taxa de cobertura (és a dir, la relació del valor entre exportacions i importacions), que se situa en el 89,81%, quasi 10 punts de millora respecte a l’any precedent,  2011 (79,88%).

En els darrers 20 anys la taxa de cobertura s’ha incrementat espectacularment, passant d’un 34,22% el 1991 fins al 89,81% actual, la qual cosa significa que el dèficit comercial entre importacions i exportacions de Catalunya s’ha reduït del 66% al 10,19% actual, apropant la balança comercial a l’equilibri entre importacions i exportacions.

Segons el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, “l’avanç espectacular de les exportacions agroalimentàries catalanes durant el 2012, que han pujat un 14,54% respecte al 2011, ha estat una excel·lent notícia per a l’economia catalana i demostra la importància de seguir apostant per la internacionalització, la innovació, la transferència tecnològica, el concepte d’empresari agrari i l’obertura de Catalunya als mercats internacionals, perquè un país que exporta resulta molt més competitiu. El nostre mercat és el món i així ho confirmen les dades”.

Per a Pelegrí, “en un moment en el qual tenim plantejats molts reptes de futur preocupants, com ara la reforma de la PAC, que haurà de definir la situació del sector a Catalunya entre 2014 i 2020, el salt en comerç exterior ha estat espectacular i és un bon motiu per ser optimistes, sempre que tinguem prou capacitat per aprofitar les oportunitats que ens aporta la internacionalització de la nostra economia, fent de l’increment de la competitivitat una de les principals eines per aconseguir entrar en els principals mercats mundials”.

Per a més informació es pot consultar, a la pàgina web del Departament (www.gencat.cat/daam), l’apartat “Estadístiques i observatoris”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: