Les organizacions agràries catalanes es mostren contràries a les retallades del pressupost comunitari

Les organitzacions agràries catalanes han mostrat el seu rebuig al Marc Financer Plurianual comunitari per al periode 2014-2020 aprovat pel Consell Europeu, la cimera de Caps d’Estat i de Govern.

Així, Unió de Pagesos (UP) ha manifestat que aquest acord és clarament injust amb el sector agropecuari, “ja que es sumaria a la proposta de retallada dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) que ja proposava la Comissió Europea de cara al període 2014-2020”.

Pel sindicat agrari l’acord “suposa una reducció, a preus corrents, dels fons europeus en ajuts directes i Organització Comuna de Mercat única en un 1,45%”. Tot i que el Consell Europeu encara ha d’arribar a un acord amb el Parlament Europeu, segons aquest acord l’Estat espanyol “deixaria de rebre, en termes corrents, 72,3 milions d’euros anuals en el capítol d’ajuts directes de la PAC, amb una reducció addicional de fins un 1% (49,8 milions d’euros) dels ajuts si s’aplica la nova reserva per a crisis de mercat”.

Pel que fa a Catalunya, UP ha indicat que en el supòsit que la retallada fos la mateixa proporcionalment a la del conjunt de l’Estat, “seria de 4 milions d’euros anuals en el capítol d’ajuts directes de la PAC, amb una reducció addicional de fins un 1% (2,7 milions d’euros) dels ajuts si s’aplica la nova reserva per a crisis de mercat”.

A banda dels ajuts directes de la PAC, el sindicat ha dit que “la reducció en matèria de desenvolupament rural encara no se sap si afectarà a Catalunya, ja que afecta principalment les regions europees que han deixat de ser considerades econòmicament menys desenvolupades, i per a les quals l’Estat espanyol ha aconseguit una compensació de 500 milions d’euros, a preus del 2011”.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha rebutjat la retallada  del 14% als fons agrícoles per a Espanya  aprovat per la UE per als pressupostos del 2014-2020, “perquè suposa un cop per al sector estratègic de la economia real”. A més, “en un moment de retallades  pressupostaries, s’ha de prioritzar  les ajudes a la PAC, fins al model social d’agricultura i els agricultors professionals”.

Des de JARC reclamem a Mariano Rajoy que una part del fons d’ocupació  juvenil es destini a potenciar el relleu generacional al camp. Segons els càlculs realitzats per aquesta organització, “el nostre país tindria una retallada al xec agrícola de 6720 milions d’euros, amb tot el període, passant d’un total de 7000 milions d’euros al 2007-2013 a 6040 per als anys 2014-2020”.

Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA, ha assenyalat que on més ha retallat el Consell Europeu en els pressupostos per al periode 2014-2020 “és en les infraestructures, i això ha de ser una lliçó per als polítics espanyols, els senyors de les carreters i autovies que no van enlloc”.

Pruna ha afegit que els ciutadans han de saber que “l’agricultura és el sector que més ha apostat per les noves tecnologies, i el 2012 les exportacions agroalimentàries van augmentar un 13% amb un valor de 7.000 milions d’euros, segons dades de PRODECA, empresa pública de la Generalitat”.

Per la presidenta d’ASAJA, la PAC “és una inversió clau per al futur d’Europa, i s’ha de fer veure als consumidors la seva gran importància”.

El president de la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC), Josep Pere Colat ha denunciat que és “inconcebible que la Unió Europa faci una retallada dràstica dels ajuts a l’agricultura, quan països com els Estats Units i el Brasil els estan augmentant. El pressupost de la PAC representa només el 0,93% de la despesa pública total de la Unió Europea, mentre que la cadena agroalimentària, la producció i la resta de sectors econòmics directament vinculats amb l’agricultura generem 40 milions de llocs de treball. A més, “Europa té un mercat de 500 milions de consumidors als quals caldria garantir un autoabastiment que no serà factible si l’agricultura deixa de ser rendible i el productor i l’agroindústria abandonen l’activitat”.

Per a la FCAC, els únics aspectes lleugerament positius del nou marc financer de la PAC són que la retallada de suport al desenvolupament rural no ha estat tan forta com havia proposat el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, el passat mes de novembre i que Espanya rebrà una compensació addicional de 500 milions d’euros.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: