El Pa de Pagès, 18è producte català inscrit al registre de productes de qualitat de la UE

IGPpa-pages-catalaEl Pa de Pagès  Català s’ha convertit en el 18è producte de Catalunya inclòs al registre de  productes agrícoles i alimentaris de qualitat de la Comissió Europea. El pa  produït a Catalunya segons les característiques i sistemes d’elaboració descrits  per al seu registre es podrà comercialitzar, a partir d’ara, amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IPG).

El pa s’afegeix a d’altres productes de Catalunya i les Illes que ja formen part del registre de  la Comissió. El Pa de Pagès Català s’inclou en la categoria 2.4 de productes agrícoles o  d’alimentació, que correspon a pans, pastes, pastissos, dolços i d’altres productes de fleca.

Aquesta nova indicació geogràfica es descriu com un “pa  tradicional, rodó, amb una crosta cruixent i una molla tendra amb forats grans,  amassat sempre a mà. Es produeix de forma artesanal, amb fermentació lenta i  cocció en forns de terra refractari”. La descripció inclou d’altres  característiques del pa, com ara olor, gust, textura i pes.

En total, actualment  hi ha 1.141 productes registrats dels 27 Estats membres de la UE i, per tant,  protegits per la normativa europea d’aliments de qualitat.

Productes de  Catalunya al registre de productes agrícoles de qualitat de la Comissió  Europea

Denominacions  d’Origen Protegides (DOP)

  • Formatge de l’Alt  Urgell i la Cerdanya
  • Mantega de l’Alt  Urgell i la Cerdanya
  • Oli de la Terra  Alta
  • Oli del Baix Ebre  Montsià
  • Arròs del Delta de  l’Ebre
  • Mongeta del  Ganxet
  • Pera de  Lleida
  • Oli Les  Garrigues
  • Oli de  Siurana

Indicacions  Geogràfiques Protegides (IGP)

  • Pa de Pagès  Català
  • Llonganissa de  Vic
  • Poma de  Girona
  • Torró  d’Agramunt
  • Calçot de  Valls
  • Clementines de les  Terres de l’Ebre
  • Patates de  Prades
  • Pollastre i capó  del Prat

Especialitats  Tradicionals Garantides  (ETG)

  • Panellets
Anuncis

2 Respostes

  1. Excel·lent article, però hi manca alguna cosa, al primer cop d’ull i de memòria:
    – A ETG hi manquen el pernil serrà i les neules
    – A DOP l’oli de l’Empordà
    – A IGP la vedella dels pirineus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: