S’aconsegueix l’antiga reivindicació d’etiquetar els olis a restaurants i bars

748940El responsable d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joan Segura, ha expressat la satisfacció del sector en aconseguir que la Comissió Europea hagi modificat les normes de comercialització de l’oli d’oliva i obligui a què l’oli d’oliva que se serveixi a restaurants i bars estigui degudament envasat i etiquetat. Aquesta obligació s’haurà d’aplicar a tots els estats de la Unió Europea.

La FCAC ve reivindicant aquesta mesura des de l’any 2007 perquè, com ha explicat Joan Segura “etiquetar correctament l’oli d’oliva és imprescindible per garantir una correcta informació al consumidor i evitar fraus en el producte”. Amb aquest objectiu, la nova normativa també obliga a què els envasos estiguin proveïts d’un sistema que impedeixi la reutilització de l’envàs una vegada esgotat el producte que conté.

Les cooperatives també expressen l’acord amb la nova normativa perquè exigeix que el nom comercial del producte aparegui de manera íntegra en un lloc visible de l’etiqueta en el cas dels olis d’oliva (que contenen oli refinat barrejat amb oli verge) . Fins ara, aquesta obligació la compleixen només les categories de major qualitat (oli d’oliva verge i oli d’oliva verge extra). Així s’evitarà un possible etiquetatge confús en el cas dels olis d’oliva refinats i en els olis de pinyolada. “L’objectiu és facilitar que el consumidor pugui identificar millor la categoria i la qualitat de l’oli que adquireix”, ha comentat Segura.

També es valora positivament que, en l’etiqueta dels olis d’oliva verge i verge extra, es pugui identificar la campanya de recol·lecció de l’oliva, igual que es fa en el vins.

La proposta de la Comissió Europea només està pendent de rebre el vistiplau de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) perquè la Unió Europea pugui procedir a la seva aprovació formal i entrin en vigor les noves condicions, garantia de transparència i qualitat tant per productors com per consumidors.

2 Respostes

  1. No negaré que és un pas important, però potser fora millor esperar a veure quin és el text de la normativa quan surti.

  2. Em sembla una proposta interessant!!! a veure com acaba!!! Si el consumidor té bona informació i el canal de comercialització millora, segurament millorarem en la qualitat i, en conseqüència, els pagesos podran obtenir un reconeixement del seu esforç, amb una retribució més elevada pels seus productes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: