La Comissió Europea realitza una consulta pública per revisar la política sobre agricultura ecològica

logotipo-eurohojaL’estricta normativa europea sobre begudes i aliments ecològics aspira a augmentar la confiança dels consumidors i promoure l’agricultura ecològica europea, el seu respecte pel terreny, la biodiversitat i la protecció dels animals.

La consulta online es mantindrà oberta fins al 10 d’abril de 2013, segons ha informat el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) en el seu butlletí informatiu setmanal. Els comentaris rebuts es tindran en compte en les decisions sobre les futures mesures. La Comissió Europea (CE) té previst presentar les propostes sobre la modificació de la normativa al voltant de finals de 2013.

Avui dia, aproximadament un 2% dels aliments que compren els consumidors de la UE són productes ecològics certificats, mentre que el nombre d’explotacions ecològiques comptabilitzades ascendeix a 200.000, és a dir, un 2% del total.

Ara la Comissió busca la manera de millorar la normativa de la UE sobre productes ecològics i potenciar encara més la seva demanda, i per a això, vol conèixer l’opinió dels ciutadans sobre com:

  • Simplificar el marc legal evitant alhora la relaxació de les normes de qualitat
  •  Garantir que els organismes modificats genèticament (OMG), prohibits a la producció ecològica segons la normativa, no entrin accidentalment a la cadena d’aliments ecològics
  • Promoure els productes ecològics a través de les normes d’etiquetatge (en concret, l’ús obligatori del logotip europeu a tota la producció ecològica de la UE)
  • Actualitzar el pla d’acció de 2004 de la Comissió per desenvolupar l’agricultura ecològica
  •  Reforçar els controls per impedir el frau
  • Reparar les deficiències de la normativa actual sobre importació.

A l’actualitat els aliments només poden denominar-se ecològics si, com a mínim, el 95% dels seus components agrícoles són ecològics. L’agricultura ecològica posa èmfasi en la protecció del medi ambient i el benestar dels animals. Els agricultors han d’evitar o limitar al màxim l’ús de substàncies químiques sintètiques, com fertilitzants, pesticides, additius i medicaments.

Perquè els aliments importats puguin considerar-se ecològics, la normativa sobre producció ecològica dels països productors i les seves autoritats de certificació s’han de considerar equivalents als de la UE.

En utilitzar el logotip ecològic de la UE, els fabricants han d’incloure també a l’etiqueta el número de referència de l’autoritat certificadora i el nom del productor, transformador o distribuïdor que va manipular per última vegada el producte. Al costat del logotip de la UE poden figurar també les marques nacionals de certificació ecològica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: