El panís, l’ús del nitrogen als cereals i els derivats del raïm, eixos de la investigació d’Agrotecnio

En la darrera reunió del Patronat de la Fundació Centre UdL-IRTA s’ha pres la decisió de realitzar un canvi en els estatuts per tal de donar el tret de sortida a la posta en marxa del Centre Agrotecnio, segons ha informat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).

El president és el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, i el vicepresident, el director general de l’Institut de Recerca en Tecnologia Alimentària (IRTA) del DAAM,  Josep Maria Monfort.El director serà l’investigador l’ICREA associat a la UdL, Paul Christou, referent mundial en biotecnologia vegetal.

Agrotecnio dirigirà els seus esforços en el desenvolupament de tres grans projectes d’un gran valor afegit científic i social: Productes i ingredients industrials i nutricionals en base al panís, l’optimització de l’ús del nitrogen en el conreu de cereals en l’agricultura mediterrània i en productes derivats del raïm nous i saludables.

El centre és el resultat de l’acord entre la UdL,  la Direcció General de Recerca i l’IRTA, del Departament d’Agricultura, tot cercant un model de centre que permeti aprofitar tot el potencial de recerca actualment present a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL (ETSEA) i als grups de l’IRTA de l’entorn de Lleida. Aquest centre forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya i ha estat una llarga aspiració dels grups de recerca de l’àmbit agroalimentari de Lleida. Aplega els grups més competitius de l’ETSEA i neix amb la vocació de convertir-se en un referent mundial en recerca agroalimentària.

Un pol d’atracció de talent

En un futur, Agrotecnio espera ser un pol d’atracció de talent que permeti la incorporació de nous investigadors que complementin l’expertesa actual i permetin assolir fites ambicioses. Christou és llicenciat en Ciències per la Universitat de Londres i doctorat per l’University College. Ha treballat com a professor al Regne Unit i Alemanya. Està considerat una de les principals figures mundials en investigació sobre nous mètodes de transferència de gens a plantes cultivades.

Els grups implicats inicialment en el nou centre han participat i participen en un bon nombre de projectes nacionals i internacionals, i han estat molt ben avaluats en la recent convocatòria de centres d’excel·lència Severo Ochoa. Els investigadors principals dels grups que formen el nou centre són líders internacionals en les seves especialitats que abasten des de la biotecnologia fins a la tecnologia d’aliments, passant per l’optimització de recursos i conreus, la producció animal o la manipulació de productes. Partint d’aquesta realitat, un dels reptes del nou centre serà aconseguir una alta qualificació en els seus resultats de recerca per tal de ser reconegut com un dels centres punters en el seu àmbit i obrir-se a la incorporació de nous grups de recerca altament qualificats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: