Nova proposta de la Comissió Europea per reduir els efectes de la producció de biocombustibles en el clima

La Comissió Europea (CE) ha publicat una proposta per limitar la reconversió mundial de terres destinada a la producció de  biocombustibles i per potenciar els beneficis climàtics dels biocombustibles  usats a la UE. Es limita al 5% l’ús dels biocombustibles fabricats a partir de  conreus alimentaris a fi d’assolir l’objectiu del 10% d’energia renovable  establert a la Directiva d’energies renovables.

Així es vol fomentar el  desenvolupament de biocombustibles alternatius (biocombustibles de segona  generació) a partir de matèries primeres no alimentàries, com ara residus o  palla, que emetin molts menys gasos d’efecte hivernacle que els combustibles  fòssils i no interfereixin directament en la producció d’aliments. Per primer cop es tindrà en compte la incidència global de la reconversió de terres (canvi  indirecte de l’ús de la terra) quan s’avaluïn les emissions de gasos d’efecte  hivernacle dels biocombustibles.

El comissari d’Energia, Günther Oettinger, ha  declarat que “aquesta proposta incentivarà la producció dels biocombustibles  més avançats. En el futur, els biocombustibles evitaran moltes emissions de  gasos d’efecte hivernacle i reduiran la factura de les importacions de  combustible”.

Connie Hedegaard, comissària d’Acció pel Clima,  ha manifestat que “si volem que els biocombustibles ens ajudin a combatre el  canvi climàtic, n’hem de fer servir uns de realment sostenibles. Hem d’invertir  en biocombustibles que redueixin realment les emissions i que no competeixin amb la producció d’aliments”.

Els biocombustibles produïts de manera sostenible  i amb mètodes eficients són una alternativa hipocarbònica als combustibles  fòssils dins la combinació d’energies de la UE, concretament en el sector del  transport. Els biocombustibles són fàcils d’emmagatzemar i mobilitzar, tenen una  alta densitat d’energia i emeten molts menys gasos d’efecte hivernacle que el  petroli, el gas o el carbó. Només els biocombustibles que compleixen uns  determinats criteris de sostenibilitat poden optar a l’ajut públic al mercat  europeu.

A mesura que el mercat dels biocombustibles ha  anat creixent, s’ha anat veient que no tots els biocombustibles són iguals pel  que fa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle vinculades a l’ús del sòl.  Els estudis científics recents han demostrat que, si es té en compte el canvi  indirecte de l’ús de la terra (per exemple quan la producció de biocombustibles  desplaça la d’aliments o pinsos en terres no agrícoles com ara les superfícies  forestals), alguns biocombustibles ocasionen tantes emissions de gasos d’efecte  hivernacle com els combustibles fòssils que substitueixen.

Per això, la Comissió proposa modificar la  legislació actual sobre biocombustibles (Directiva sobre energies renovables i Directiva sobre la qualitat dels combustibles) i, en particular:

  • Augmentar al 60% el valor mínim de  reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les noves  instal·lacions, a fi de millorar l’eficiència dels procediments de producció de  biocombustibles i desincentivar les inversions en instal·lacions de poc  rendiment pel que fa a les emissions de gasos d’efecte  hivernacle.
  • Incloure els factors del canvi  indirecte de l’ús de la terra a la comunicació dels proveïdors de combustible i  els Estats membres sobre la reducció de les emissions de gasos d’efecte  hivernacle dels biocombustibles i els biolíquids.
  • Limitar al nivell de consum actual  (5%) el volum de biocombustibles i de biolíquids produïts a partir de conreus  alimentaris que es pot comptabilitzar dins el 10% fixat com a objectiu d’energia  renovable per al sector del transport de la UE d’aquí a 2020, tot mantenint els  objectius generals d’energies renovables i de reducció de la intensitat de  carboni.
  • Oferir incentius de mercat per als  biocombustibles que no provoquin emissions pel canvi indirecte de l’ús de la  terra o que en provoquin poques, i, en particular, per als biocombustibles de  segona i tercera generació produïts amb matèries primeres que no requereixin una  demanda addicional de terres, com ara algues, palla o diverses menes de residus,  que contribuiran més a assolir l’objectiu del 10% d’energia renovable en els  transports establert a la Directiva d’energies renovables.

Amb aquestes mesures, la CE vol promoure  els biocombustibles que contribueixin a reduir substancialment les emissions i  que, al mateix temps, no competeixin amb la producció alimentària i siguin més  sostenibles. Tot i que la proposta no afecta la possibilitat que els  Estats membres donin incentius financers per als biocombustibles, la Comissió  considera que, després de 2020, els biocombustibles només hauran de rebre suport  financer si redueixen substancialment les emissions de gasos d’efecte hivernacle  i no es produeixen a partir de conreus que es facin servir per aliments o  pinsos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: