AGROPRÉS participa al seminari per a periodistes sobre la reforma de la PAC al Parlament Europeu a Brussel·les

AGROPRÉS va participar activament en el seminari per a periodistes sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2014-2020, organitzat pel Parlament Europeu, que es va celebrar a Brussel·les els dies 1 i 2 d’octubre. Per part de l’associació van ser presents, entre els més de 150 periodistes provinents dels 27 països de la Unió Europea (UE), Jordi Sala, Josep Fatjó-Vilas, Rosa March, Eduard Gelpi, Miquel Rusiñol i Isidre Font.

En aquesta reforma, l’Eurocambra formada per 736 diputats, té poder codecisori juntament amb els ministres d’Agricultura dels 27. És per això, que el seminari va ser molt interessant, ja que es va explicar l’estat de situació i que hi havia presentades al voltant de 7.000 esmenes al document inicial de la Comissió Europea.

El que va quedar clar és que la cimera de caps d’Estat i de Govern del 22 i 23 de novembre per aprovar el marc financer plurianual per al període 2014-2020 serà clau per a que tiri endavant la reforma de la PAC. Si hi ha més ajustos als pressupostos que s’han de destinar per a la política agrària hi ha un consens al Parlament Europeu per a no votar a favor d’aquesta reforma.

En aquest sentit, les paraules de l’italià Paulo de Castro, president de la comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural de l’eurocambra, van deixar clara quina és la seva postura. “Si es retalla el pressupost per a la PAC nosaltres no estarem d’acord, i aquest és el missatge que volem donar”, va afirmar.

Sobre la reforma en si, de Castro va assenyalar que “volem una PAC que doni resposta a les demandes dels ciutadans, i s’ha de fer sent més respectuosa amb el medi”.

A part del pressupost, altres temes importants que ens van tractar van ser el grenning o enverdiment, on hi ha grups que aposten per unes mesures concretes i altres per un menú de sis mesures a triar tres per cada país, la convergència, la simplificació burocràtica, la definició “d’agricultor actiu” i noves mesures per crear estímuls als joves agricultors i ramaders.

El dia 2, va haver un interessant debat entre polítics dels diferents grups i països al Parlament Europeu, on es va poder comprovar que hi ha posicionaments molt diferents, sobretot dels països del nord amb els del sud i amb els de nova incorporació. Tot i aquestes diferències, també van comentar que les més de 7.000 esmenes presentades es rebaixarien ràpidament.

La voluntat de l’Eurocambra és que si tot va bé i no hi ha problemes amb el pressupost cap al març o abril es pugui aprovar la reforma i entri en funcionament el 2014. De no ser així es mantindria l’actual, almenys un o dos anys més, fins que s’arribés a un acord, però aquest és un aspecte el qual no es plantegen en aquests moments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: