El govern aprova l’obligatorietat del contracte lacti

El Consell de Ministres va aprovar a finals de setembre el Reial decret presentat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per regular el reconeixement de les organitzacions de productors de llet i de les organitzacions interprofessionals làcties, així com per establir les condicions de contractació en el sector, incloent l’obligatorietat de subscripció de contractes.

Aquest Reial decret, que desenvolupa i completa les mesures de l’anomenat “Paquet lacti”, estableix l’obligatorietat de formalització dels contractes per escrit en les transaccions realitzades en el sector abans de verificar el subministrament, es considera un element clau de cohesió i estabilització en el sector.

Amb aquesta regulació, totes les vendes de llet crua estaran subjectes a un contracte signat a la bestreta en el qual s’inclouran, entre altres elements, el volum contractat i el preu a pagar. Addicionalment, en els contractes en què el venedor sigui el propi ramader s’exigirà la durada mínima d’un any, llevat que el mateix ramader rebutgi aquesta prerrogativa, en aquest cas, la durada serà la que lliurement pactin les parts implicades.

També s’estableixen les funcions atorgades a les organitzacions de productors en el sector lacti, així com els requisits mínims que han de complir i les normes per al seu reconeixement per part dels òrgans competents de les comunitats autònomes on radiqui la seu de l’entitat sol · licitant.

La nova normativa regula la informació que ha de constar en el registre nacional d’organitzacions de productors del sector lacti i preveu la creació d’una base de dades al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que reculli les dades relatives als requisits mínims dels contractes que es subscriguin, que es nodrirà de la informació dels compradors de llet i serà gestionada mitjançant conveni amb l’Organització Interprofessional Làctia.

Amb l’objectiu d’equilibrar la cadena de valor, s’autoritza a aquestes organitzacions de productors per poder negociar de manera col · lectiva en nom dels seus associats, els termes dels contractes, inclòs el preu. Suposa un important avanç per millorar la posició negociadora dels productors en la cadena de valor, que podran concentrar l’oferta de la seva producció i negociar conjuntament amb el següent baula de la cadena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: