Es preveu un descens del 23% en la collita de poma i d’un 31% en la de pera a Catalunya per les pedregades i el fred

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, i juntament amb el director d’Afrucat, Manel Simon,va presidir a la seu del Departament a Lleida, la presentació de les previsions de collita de poma i pera a Catalunya.

Domènec Vila va fer palès que les dades apunten que la collita de poma per al 2012 a Catalunya serà de 255.000 tones, el que suposa un descens del 23% respecte al 2011, degut bàsicament a les pèrdues de producció ocasionades pels danys de la pedregada del passat 5 de juliol a la zona del pla de Lleida, que és la demarcació catalana més productora d’aquesta fruita; així com també als menors rendiments estimats.

Per la seva banda, Afrucat ha posat de manifest que al descens d’unes 37.000 tones de poma pels danys de la pedregada a la zona de Lleida cal afegir que en aquesta demarcació els rendiments productius també baixen per quallats menors; i a més les temperatures més baixes i les pluges durant la floració no han afavorit el bon quallat, i en aquest sentit es podria parlar d’irregularitat. El calendari de collita s’estima que es retardarà d’entre 5 i 7 dies respecte la 2011.

La previsió de producció de poma a Girona per al 2012 baixa respecte a l’any 2011 perquè aquest va ser un any de collita rècord i perquè els quallats han fallat en alguns casos. La climatologia , de temperatures fredes i precipitacions, no va afavorir ni la pol·linització ni el quallat. La superfície productiva es manté perquè hi ha hagut renovacions de plantacions, sobretot en Golden i, en general, la floració ha estat normal-abundant i llarga i el quallat normal-escàs. La intensitat d’aclarida ha estat més lleugera que el 2011, i el calendari de collita s’estima que es retardarà entre quatre i vuit dies respecte a 2011.

Les previsions relatives a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, les menors productores de poma, se situen en 1.700 tones (-8%) i 1.400 tones (-7%), respectivament.

Quant a la previsió de collita de pera a Catalunya aquest 2012, aquesta se situa en un volum de 182.000 tones, un 31 per cent inferior a 2011. El descens productiu també ve marcat pels danys de la pedregada registrada a Lleida el 5 de juliol que ha provocat un descens de la producció de 17.000 tones i pels menors rendiments estimats. Lleida és la principal demarcació productora i per tant la que marca els percentatges de descens. La data de collita es retardarà entre cinc i deu dies respecte l’any passat.

Així, es preveu que la demarcació de Lleida assoleixi les 171.859 tones de pera (-31%), Girona 8.030 tones (-17%), Tarragona 1.510 tones (-20%) i Barcelona 600 tones (-20%).  Una breu anàlisi de les zones més productores fa palès el fort descens per les pedregades i per uns menors rendiments ocasionats per quallats insuficients, que les condicions ambientals de temperatures més baixes, pluges i vents durant al floració no han afavorit el bon quallat, que totes les varietats baixen rendiments, i que s’està collint entre set i deu dies més tard que l’any passat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: