La producció i l’exportació de fruita catalana va augmentar el 2011

 

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, i del cap del Gabinet d’estudis i prospectiva agrària i alimentària del Departament, Francesc Reguant, van presentar el 8 de juny l’informe anual 2011 de l’Observatori de la Fruita Fresca de Catalunya, en el decurs d’un acte que va tenir lloc a Lleida.

Segons es desprèn d’aquest informe, el sector fructícola català i especialment el del préssec i la nectarina es va veure afectat l’any 2011 per la greu crisi de preus iniciada a finals de juny per raons de sobre-oferta, de contracció del consum i d’efecte negatiu de la crisi alimentaria de la E.coli.

L’estudi també reflecteix, entre altres aspectes a destacar, que les produccions de fruita dolça obtingudes durant la campanya 2011 a Europa han estat lleugerament superiors a les de la 2010 i que les dates de recol·lecció s’han avançat entre 7 i 15 dies, segons localització i varietat. A nivell català, la producció de fruita també ha estat superior, tot i haver-hi matisos destacables en funció de la demarcació com prova el fet que a Lleida ha augmentat en préssec, nectarina i pera i ha baixat lleugerament en poma, mentre a Girona la producció de poma ha crescut considerablement, i a Tarragona i a Barcelona han pujat moderadament les collites de préssec i nectarina.

A nivell qualitatiu, no hi ha hagut gelades i que les pedregades han tingut una afectació local, mentre que les ventades sí que han afectat negativament la qualitat de les peres. D’altra banda, cal destacar la millora de calibres, sobretot en poma i pera donat que el 2010 van ser justos, així com l’excel·lent coloració de les pomes Gala.

Com va assenyalar el director general, Miquel Molins, les notes negatives rauen d’una banda en el descens del consum de fruita el 2011 en les principals espècies, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, respecte el 2010, sent el préssec l’espècie més perjudicada; i de l’altra en el descens dels preus de préssecs i nectarines que es van situar a nivells molt baixos des de mitjans de juliol i fins a inicis de setembre, una crisi de preus que va incidir directament en un augment dels quilos destinats a retirada, i en pomes i peres, el segon semestre del 2011 també es va caracteritzar per preus per sota de campanyes anteriors.

Per contra, Miquel Molins es va congratular de la pujada generalitzada de les exportacions catalanes de fruita el 2011 menys en pera, i des de Catalunya s’ha exportat el 41% dels préssecs, el 35% de les nectarines, el 63% de les peres i el 67% de les pomes respecte del conjunt de l’Estat. Els principals països destinataris són els de la vella Europa com ara Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Grècia, Països Baixos i Bèlgica. No obstant això, els darrers han han evolucionat a l’alça com a destins els països de l’Est (Polònia, Rússia, …)  en pera i fruita de pinyol i els països àrabs en poma.

Sense considerar ni la fruita tropical ni els cítrics, les fruites fresques que significativament s’importen a nivell estatal i català són poma i, en menor mesura, pera. A Catalunya, durant el 2011 s’han importat, respecte al 2010, menys préssecs, nectarines, peres i pomes. Aquestes importacions venen principalment de França, Xile i Grècia en préssec i nectarina, i en el cas de les peres de Bèlgica, Països Baixos i Hemisferi Sud. Els principals països importa­dors de pomes són França, Itàlia, Alemanya i Xile.

Per últim, Molins va encoratjar a tots els agents que integren l’Observatori i a tot el sector fructícola català en general a utilitzar les informacions de l’Observatori i a suggerir incorporacions i propostes per millorar-ne el contingut. L’Observatori és una eina d’informació i anàlisi que el DAAM posa a disposició del sector agroalimentari per ajudar a la presa de decisions, formant part de la seva política de transparència i suport informatiu al sector. Entre les actuacions de l’Observatori destaquen el disseny i manteniment d’indicadors que sintetitzen la situació i dinàmica del sector en cada moment, l’anàlisi d’aquests, la situació del mercat i altres dades; la realització d’estudis per comprendre la realitat sectorial, l’entorn i les perspectives, i d’informes sobre l’evolució del sector.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: