Signat l’acord per a redactar el Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària (2012-2016)

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president del Centre UdL-IRTA, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, han signat un conveni de col·laboració per a la redacció del Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària de Catalunya (2012-2016), amb el qual el Govern català vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari mitjançant la incorporació de la investigació i la innovació.

Es tracta d’un pla de Govern de la Generalitat que dóna resposta a les resolucions del Parlament de Catalunya en el debat de política agrària, de 14 d’abril de 2010, i que lidera el Departament, amb el suport dels d’Economia i Coneixement, Empresa i Ocupació, i Salut. El projecte de pla ha d’estar acabat abans de final d’any.

El conseller ha volgut fer palès que el sector agroalimentari juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic del país i que la seva millora contínua a través de la incorporació de la recerca i la innovació esdevé un factor clau per a incrementar la seva competitivitat. Pelegrí ha reiterat la necessitat d’apostar per “una agricultura del coneixement real, pràctica, econòmicament viable i que aporti valor a les nostres empreses, una agricultura del coneixement en què la transferència hi juga un paper cabdal. No pot ser que tinguem una de les millors xarxes mundials de recerca i investigació agroalimentària (estem en l’onzè lloc a la lliga mundial, tenim més de 180 organismes), però en innovació empresarial ens trobem entre els lloc 19-21 d’aquesta lliga. Tenim un rebost de coneixement, però no el sabem aprofitar. La innovació és una necessitat permanent, no un caprici”.

Així, el conseller ha instat a “endreçar tot el que tenim en R+D+i, a mobilitzar tot aquest potencial, cal crear un espai comú on aquells que produeixin R+D+i es trobin amb els que el necessiten i l’apliquen (les empreses), un espai de treball conjunt, que ens permeti identificar cap a on hem d’anar, quins són els objectius prioritaris i els principals reptes de futur, què necessita i demana el mercat,…; i també cal obtenir més amb el mateix, i millorar l’eficàcia dels instruments existents i que es complementin”.

El conseller ha recordat que Catalunya gaudeix d’una “agricultura del coneixement”, atès que el DAAM disposa d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes com l’IRTA,  el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el CREAF, entre d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en aquest camp. El Departament d’Agricultura és el segon de la Generalitat de Catalunya en despesa en R+D+i. A més, a Catalunya en els darrers anys, s’ha desenvolupat un sistema d’universitats i centres de recerca que “poden ser una gran oportunitat per al desenvolupament i la competitivitat del sector agroalimentari”, ha afegit Pelegrí.

En aquest punt, Pelegrí ha incidit en què el Pla estratègic de recerca, innovació i transferència agroalimentària de Catalunya (2012-2016) és un Pla de Govern, que necessita la complicitat i la responsabilitat de tot el sector productor (agricultura, ramaderia i pesca) i de la resta de la cadena agroalimentària (indústria), a més d’aconseguir crear vincles, coordinació i col·laboració activa entre els principals actors de R+D+i (centres tecnològics, centres de recerca, universitats) i el consumidors de R+D+i (empreses).

El conseller ha assenyalat que  “volem la implicació del món empresarial, i per això us demano la plena implicació en tot el procés d’elaboració, que us el feu vostre, que hi treballeu amb visió de futur, i busqueu espais i estratègies en comú. Els únics i grans usuaris de tota la recerca, investigació, i tecnologia sou els empresaris; i en aquests moments de restriccions és més necessari que mai que optimitzem els recursos, que treballem sobre el que necessitem, i que ho fem plegats, de forma coherent, eficient i eficaç, on tots hi sortim guanyant, que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per a fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a l’Estat, sinó també a Europa i fins a tot al món”.

Per la seva part, Roberto Fernández, ha destacat el paper fonamental que el Centre UdL-IRTA i la Universitat de Lleida tindran en l’elaboració del Pla i l’impuls del sector agroalimentari català, ja sigui en la formació de nous professionals des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL, com en la recerca bàsica i aplicada del nou centre Agrotècnio.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: