El conseller Pelegrí reitera el compromís amb la política agrària per impulsar el sector

El titular d'Agricultura durant la seva intervenció/Foto:DAAM

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va refermar el compromís del Govern amb els acords del Ple monogràfic sobre el sector agrari i va compareixer a petició pròpia, el 18 d’abril, davant del Parlament de Catalunya per tal  d’informar sobre l’execució i el compliment de la Resolució 671 sobre el debat de Política Agrària del 14 d’abril de 2010. “Aquesta resolució forma part de l’ADN del pla d’acció del Govern i constitueix el full de ruta de les polítiques d’impuls al sector”, va indicar.

Aquel debat va establir les gran línies de futur del sector agroalimentari català per una molt àmplia majoria dels grups parlamentaris i amb el consens majoritari del propi sector agroalimentari.

Pelegrí va assenyalar que els acords marquen i marcaran l’actuació del Departament d’Agricultura (DAAM) al llarg de la legislatura i que el grau d’execució avança a bon ritme.

El conseller va manifestar “la voluntat del Govern català de desenvolupar aquests acords amb fermesa, eficàcia i sumant el esforços i cercant el màxim consens possible tot i que ens trobem  ens unes circumstàncies econòmiques excepcionals sobrevingudes que han canviat la situació des que es va celebrar el debat monogràfic ara fa dos anys”.

Al mateix temps, va comentar que el compliment d’aquests acords requereix una adequació a la situació actual i que “ és la nostra responsabilitat planificar i gestionar aquesta nova realitat amb els mitjans al nostre abast, els reals, comptables i disponibles, i això requereix una priorització de les mesures en funció de la urgència per al sector, de la seva sostenibilitat i de la disponibilitat de recursos actuals. La nostra voluntat és fer-ho conjuntament amb el sector, mirant de sumar en tot allò en què siguem capaços de sumar complicitats, d’innovar, d’impulsar l’activitat econòmica i la competitivitat del sector agroalimentari i de posar-la en valor davant del conjunt de la societat catalana”.

El conseller va fer un repàs per eixos de les principals mesures que s’han impulsat, així com de les que es troben actualment en fase de tramitació i ha convidat al sector establir conjuntament les prioritats en aquest nou context econòmic i social. Els set eixos son: la nova PAC més enllà del 2013; polítiques destinades al desenvolupament rural sostenible del territori; el sector agrari, el sector ramader i el sector pesquer; el model d’explotacions agràries; l’alimentació, l’agroindústria i els mercats; la gestió del coneixement i el valor afegit, i l’administració agrària, el servei a la ciutadania i les relacions amb altres administracions.

Pelegrí va indicar que la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), que ha d’entrar en vigor a partir de l’1 de gener de 2014, constitueix un dels principals reptes. En aquest sentit, va recordar que el Departament d’Agricultura conjuntament amb els grups polítics amb representació al Parlament i els representants de les organitzacions i entitats representatives del sector, sindicats i organitzacions de cooperatives, han consensuat el document de posicionament de Catalunya sobre la reforma de la PAC i que va ser aprovat per la Taula de Concertació agrària de Catalunya el 5 de març, i traslladat al Govern, validat per la comissió d’agricultura del Parlament el 7 de març i  lliurat al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, en el marc de la reunió del Consell Consultiu Ministeri-CCAA per assumptes comunitaris del 12 de març.

Entre les propostes més rellevants de modificació que defensa Catalunya hi ha: la regionalització de la distribució dels ajuts; l’oposició a la tarifa plana; la flexibilització del pagament verd o greening; el manteniment dels PDR regionals; l’increment del percentatge de cofinançament europeu  com a mínim del 50%; l’exigència de reciprocitat per als productes de països tercers per evitar la competència deslleial; l’increment dels controls i inspeccions en frontera; les mesures de suport a la concentració de l’oferta (Organitzacions de Productors) per evitar la volatilitat de preus; i l’activació per al sector agrícola de l’exempció de les normes de la competència.

D’altra banda, el conseller va dir que dins de l’objectiu de simplificació i desburocratització del DAAM, a més de les previsions de la Llei Òmnibus (LLEI 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millorament de la regulació normativa),  ja s’han derogat 38 normes reglamentàries.

També va informar que la modificació de la Llei d’urbanisme per facilitar l’adaptació de les explotacions a les normes de benestar animal, afavoreix la conservació i recuperació del patrimoni rural, incentiva la reactivació econòmica i el desenvolupament del món rural.

Posteriorment, van intervenir els representants del diferents Grups Parlamentaris que van valorar l’actuació de la conselleria en aquests dos anys i el compliment de les mesures aprovades en el debat monogràfic d’abril del 2010.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: