El Govern català vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari amb un pla estratègic per 5 anys

El Govern català va presentar el 10 d’abril, al Palau Centelles de Barcelona, el projecte d’elaboració del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya (2012-2016), amb el qual es vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari català, un sector que juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic del país. En aquest sentit, la Generalitat considera que la millora contínua del sector agroalimentari a través de la incorporació de la recerca i la innovació esdevé un factor clau per incrementar la seva competitivitat.
Es tracta d’un pla de Govern que dóna resposta a les resolucions del Parlament de Catalunya en el debat de política agrària de 14 d’abril de 2010, i que lidera el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb la col·laboració del Departament d’Economia i Coneixement, del Departament d’Empresa i Ocupació i del Departament de Salut així com de les Universitats i centres de recerca i d’innovació directament implicats en la matèria. El projecte de pla ha d’estar finalitzat abans de final d’aquest any.

La presentació del projecte va estar presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i en la qual van intervenir José Manuel González, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI); el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort. Va assistit també a l’acte el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández Díaz, que tindrà un important paper en l’elaboració del pla.

El Pla Estratègic ha de permetre cridar l’interès de les estructures de R+D+i catalanes cap al sector agroalimentari. A més, la nova Política Agrària Comuna (PAC) i el nou Programa Marc de Recerca (Horizon 2020) obren noves oportunitats per impulsar la R+D+i en el sector agroalimentari, ja que els fons assignats per a aquest àmbit es preveu que siguin el doble que l’anterior període.

Els objectius generals del Pla Estratègic són:

1)     Definir el posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari català per al 2020, com a sector clau de competitivitat i generació de riquesa, començant per una avaluació de la situació de partida.

2)     Identificar els principals reptes de futur en matèria de generació de coneixement, foment de la innovació i creixement socioeconòmic, definint objectius finalistes en matèria de producció científica, valorització, transferència, competitivitat i ocupació.

3)     Alinear tots els agent del sistema (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial) vers els objectius prioritaris identificats, millorant especialment la interrelació entre empresa i centre públic de recerca.

4)     Captar més recursos R+D+i per al sector agroalimentari català.

Es tracta  d’aconseguir la implicació de tot el sector productor (agricultura, ramaderia i pesca) i de la resta de la cadena agroalimentària (indústria), a més d’aconseguir crear vincles, coordinació i col·laboració activa entre els principals actors  de R+D+i (centres tecnològics i de recerca, universitats) i els consumidors de R+D+i (empreses).

El conseller Pelegrí va manifestar durant l’acte que “en situacions de conjuntura econòmica adversa, és important que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a Espanya, sinó també a Europa i fins a tot al món”.

Pelegrí va recordar que Catalunya gaudeix d’una “agricultura del coneixement”, ja que el DAAM disposa d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes com l’IRTA, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el CREAF, entre d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en aquest camp. El Departament d’Agricultura és el segon departament de la Generalitat en despesa en R+D+i.

A més, a Catalunya en els darrers anys s’ha desenvolupat un sistema d’universitats i centres de recerca que “poden ser una gran oportunitat per al desenvolupament i la competitivitat del sector agroalimentari”, va afegir Pelegrí.

Pel  que fa a la metodologia del projecte, que es concretarà en el Pla Estratègic abans de final d’any, el procés d’anàlisi de la situació actual de R+D+i del sector agroalimentari català pretén ser altament participatiu, amb representació àmplia dels agents del sector, tant d’àmbit públic com privat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: