25è aniversari de la constitució d’AGROPRÉS

Fa vint-i-cinc anys, al Palau Fivaller, seu de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, a Barcelona, un grup de companys, tots vinculats amb l’agricultura i amb la premsa tècnica agrícola, i gairebé tots socis d’APAE, podríem dir la “homologa” espanyola, vam constituir l’Associació de Periodistes i Escriptors Agraris de Catalunya, AGROPRÉS.

Els signants de l’ Acta Constitucional foren Juan Julian Andres Vitoria, Ramon Balada i Bosomba, Carles Bernat i Juanós, José Martinez Ros, Ferran de Muller i de Dalmases i Josep Riera i Sobrevies. La primera Junta de Govern la constituïren Ferran de Muller, President; Raul Mª Mir, Vicepresident 1r; José Martinez Ros, Vicepresident 2n; Josep Riera, Tresorer; Carles Bernat, Secretari, i Albert Ballester, Josep A. Castelló, David Coll, Joaquim Rovira i Mª Rosa Salvador, Vocals.

L’objectiu fonamental, com vam intentar reflectir en els estatuts, fou el d’oferir una ajuda, una mena de pont entre la premsa “tècnica” agrícola i la premsa “normal”, la d’informació general, que en opinió bastant generalitzada, quan tractava de temes agraris, ben sovint, ho feia de forma que podríem qualificar com “no massa acurada”.

Després hem anat veient que gairebé a tots els col·lectius professionals quan veuen reflectides en la premsa, o en general en els medis de comunicació, els temes propis de llur activitat els hi passa una mica com a nosaltres. I hem reflexionat i hem vist que el periodista “general” ha d’escriure “de tot”, i, a més, sovint ho ha de fer a corre-cuita, i evidentment, això no és gens fàcil.

Mancances de la premsa tècnica

Molt aviat vam copsar, també, que la premsa tècnica també tenia moltes mancances, i que molts sabíem molt de “lo nostre”, però que sovint ens costava explicar-ho de manera entenedora, i amena, és a dir “que es pogués llegir!”. I vam organitzar, ben aviat, cursets, i un senyor Curs, per fer avinent als periodistes els grans trets i les particularitats de l’activitat agrícola, i als tècnics, que teòricament això ja ho sabien, la manera de fer-ho arribar al públic clarament i efectiva.

Vint-i-cinc anys són molts si mirem les nostres fotos d’aleshores, però no són gaires si els comparem amb altres Institucions. L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), per exemple, a la que molts dels “socis fundadors” havíem acudit a imbuir-nos de ciència agrícola, està celebrant, enguany, el seu primer Centenari. L’Institut de Sant Isidre, el 161è!

Encara som a temps, doncs, de fer grans coses, de complir més o menys amb escreix, moltes de les il·lusions que en aquell moment vam posar damunt la taula.

El sector agrari està, avui, immers en una crisi greu. Una més? Potser l’ actual, en cada moment, ens sembla la més greu … Sembla prou obvi, però, que aquesta ho és força, i sobretot, no és només agrícola i ramadera, si no ben general.

Encara que sembli mentida, i fa vint-i-cinc  anys ja ens ho semblava, en un país on dues o tres generacions enrera tot hom tenia, encara, un avi, un oncle, qualque parent, en el sector primari, s’ha produït un brusc trencament i els “ciutadans”, que avui constitueixen una majoria abassegadora, a Catalunya podem parlar de un 97% aproximadament, ignoren de manera colpidora gairebé tot el que té a veure amb l’activitat agrària, el sector primari, que contínua tenint, malgrat això, una importància cabdal.

Aquells “ponts” que volíem establir  ara són segurament més necessaris que mai però entre dos móns, el rural i el ciutadà, que s’ignoren, (en un sentit), però que es necessiten (i això en els dos sentits!).

Resta doncs una tasca feixuga per fer en aquest sentit. Per AGROPRÉS col·laborar-hi ha de constituir el repte pels propers anys.

Carles Bernat i Juanós, soci fundador i ex-president d’AGROPRÉS

Una resposta

  1. Reblogged this on Agropres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: